Ga jij wel eens op reis en bezoek je graag landen over de gehele wereld? Hoogstwaarschijnlijk dat jij jezelf dan wel eens hebt moeten laten vaccineren tegen een ziekte of virus dat heerst in een land waar jij naartoe gaat. In de desbetreffende landen zijn niet altijd alle mensen beschermd, maar zul jij aan de hand van de vaccinatie wel beschermd genoeg zijn. Zo is malaria een ernstig virus dat erg veel voorkomt, maar is ook gele koorts een ziekte die in vele landen heerst. 

Het is niet alleen van belang dat jij je vaccineert tegen een virus of ziekte in het buitenland, ook in Nederland zijn er ziektes waar jij jezelf voor kunt vaccineren. Meningokokken is een ziekte die soms wel eens in Nederland voorkomt en is de vaccinatie van Meningokokken in 2018 toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen vanaf 14 maanden. Er is een aardige inhaalslag gemaakt, maar zijn er nog altijd vele mensen die niet gevaccineerd zijn.

Vaccineer jezelf tegen Meningokokken

De Meningokokken ziekte, ook wel bekend als ‘meningitis’ of hersenvliesontsteking, is een ernstige infectieziekte. Een bacterie dringt het lichaam binnen en wordt de ziekte veroorzaakt. Er komen vijf verschillende soorten Meningokokken voor in NEderland, namelijk: A, B, C, W en Y. Vele mensen dragen de bacterie bij zich zonder hier ziek van te worden, maar kan het ernstige gevolgen hebben wanneer de bacterie in de bloedbaan terecht komt. De verschijnselen zullen onder andere zijn:

  • snel opkomende koorts

  • nekstijfheid

  • kleine paarse/rode puntjes die onder de huid verschijnen en niet weg te drukken zijn. Dit kan betekenen dat er een bloedvergiftiging aanwezig is in het lichaam, al lijkt het er in eerste instantie op dat je last hebt van een vorm van uitslag.

Om te voorkomen dat je ernstig ziek wordt, kun je een Meningokokken vaccinatie nemen om jezelf te beschermen. Inmiddels is de vaccinatie toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma, maar valt er nog een aardige inhaalslag te maken voor de jongeren. Ook volwassen kunnen zich vaccineren, dit kan aan de hand van de Meningokokken vaccinatie volwassenen!

Vaccineren voor je reis, bescherm jezelf tegen gele koorts!

Ga je op vakantie naar Afrika of Zuid-Amerika? Kijk dan eens goed of er een vaccinatie nodig is! In Afrika en Zuid-Amerika komt namelijk gele koorts voor, een ernstige maar zeldzame ziekte die wordt veroorzaakt door een mug die vooral overdag zal steken. Van mens tot mens kan de ziekte echter niet worden overgedragen. Wel is het zo dat wanneer jij als mens wordt gestoken door een mug, dezelfde mug ook anderen kan steken en dus kan besmetten. De symptomen die je kunt krijgen zijn:

  • plotselinge koorts en rillingen

  • hoofdpijn

  • pijn in de rug en spierpijn

  • misselijkheid en braken

  • in sommige gevallen geelzucht

Om een ziekte te voorkomen, kun je een vaccinatie gele koorts nemen om jezelf te beschermen. Er zullen verzwakte deeltjes van het gele koorts je lichaam inkomen, waarna je lichaam antistoffen aanmaakt. Dit proces duurt minstens  dagen, waarna je beschermd zult zijn tegen het virus en je met een gerust hart op vakantie kunt gaan!